De kip of het ei?

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 18:29

In aanloop naar Pasen moet er natuurlijk een passende blog komen. Wat past er meer bij Pasen dan een (paas)ei? Maar wat was er nu eerder? De kip of het ei? Bij By Mem gifts was het zeker de kip! Hier het verhaal van de decoratieve Kip op stok.

 

BOLLETJES TOUW

Inmiddels is het bij iedereen wel bekend dat ik vaak al inspiratie krijg als ik in de winkel iets zie liggen. Vrijwel meteen weet ik dan wat ik er van ga maken. Nog voor ik het überhaupt gekocht heb.

Er zijn echter uitzonderingen. Zo heb ik al veel langer geleden bolletjes sisaltouw gekocht. Een hele voorraad. Onder het motto: we zien wel.

Zo heeft het een hele tijd  ongezien in de kast gelegen.

 

EUREKA MOMENT

Op een verloren moment in het weekend was ik op zoek naar iets nieuws om te gaan maken.  Dat was het moment dat ik het zakje tegenkwam waar de bolletjes touw in zaten. Eerlijk gezegd was ik haast vergeten, dat ik deze nog had. 

Ik maakte het dichtgeknoopte zakje open. De geur van touw kwam direct naar boven.

Dit was het moment dat ik dacht: YES!!! Ik ga met dit touw iets haken. Iets decoratiefs, iets wat leuk genoeg is voor de webshop.

 

HAKEN MET TOUW

Haken met touw is wel even iets anders dan haken met garen dat er voor bedoeld is. Omdat ik nog nooit met touw had gehaakt, was het even zoeken hoe het moest. Dus welke haaknaald en welke steek gebruiken? Het was echt het wiel opnieuw uitvinden. Ik wilde dat het ging lukken, dus bleef ik net zo lang proberen, tot het resultaat goed was en ik daadwerkelijk een project van dit touw kon beginnen.

 

DE KIP

Tijdens het uitproberen van het haken met touw, had ik bedacht wat ik met dit touw wilde gaan maken. De kleur van het touw had mij geholpen de keuze te maken. Mijn project moest leiden tot een kip. Hoe is aan dit idee kwam? Ik woon op het platteland en iedere morgen hoor ik de haan van de buren kraaien en regelmatig hoor ik de kippen samen scharrelen en kakelen.

Ik had geen patroon voor een kip, maar wel behoorlijk wat ervaring als het om haken gaat. Dat moest dus goedkomen. 

Uiteindelijk is het goedgekomen. Na een aantal proeflapjes, was de “goede” kip geboren en kon ik deze kip gaan produceren. 

 

OVERBELASTE POLSEN

Van elk bolletje touw kon ik een kip maken. Na een tijdje had ik dus een hele stapel kippen liggen en last van mijn polsen. Haken met touw is veel zwaarder, dan ik had gedacht. Het touw is stug en glijdt niet lekker, dus moest ik de steken telkens een beetje helpen. Hierdoor belastte ik mijn polsen veel meer dan de bedoeling en dat begon ik steeds meer te voelen. Overbelasting, maar daar wilde ik niet aan toegeven.

 

AANGEPAST IDEE

Voor de afwerking wilde ik de kip op een stok hebben, maar zo’n platte kip op stok was niet echt mooi. Niet wat ik voor ogen had. Dus moest de stok onzichtbaar zijn en dat kon maar op een manier. 

De kip moest dubbel worden. Ik haakte twee kippen met sierlijke bogen aan elkaar. Zo kon ik de kip opvullen en de stok onder in de kip laten verdwijnen. Deze aanpassing beviel mij wel, dus kon ik nu aan de afwerking beginnen.

 

AFWERKING MET KATOEN EN HOUT

Na de aanpassing van een enkele naar een dubbele kip, moest ik nog een snavel en een kam maken. Dat wilde ik graag in kleur. Het touw is niet in kleur te krijgen, dus de kam, de lel en de snavel moesten van een ander materiaal worden. De keuze is gevallen op de Catona van Scheepjes. Dat is er in felle kleuren rood en geel. Bovendien is het een glansgaren, dat mooi contrast geeft met het matte touw.

Tot slot moest de kip ook van oogjes worden voorzien. Hier heb ik voor donkerbruine houten kralen gekozen, die strak op de kop genaaid zijn. Ook de oogjes hebben een mooie glans.

 

DE KIPPEN OP STOK

Voor de staander moesten er ronde stokken op maat worden gezaagd en ook het blok moest op maat gemaakt en voorzien van een gat, waar de stok in geplakt kon worden.  Beide onderdelen zijn keer op keer geschuurd, met een steeds kleinere korrel, tot het hout zo zacht en glad was als was het zijde. De kip kon worden opgevuld met een stevige vulling en de standaard kon in de kip worden vastgelijmd. De kip was klaar.

 

 

VOORJAAR IN HUIS

De decoratieve kip op stok staat nu al een tijdje in de webshop en je kent nu het hele verhaal. Van idee tot product. Er zijn al setjes kippen verhuisd naar een nieuwe eigenaar. Met deze vrolijke set pas je het interieur leuk aan voor Pasen, maar haal je ook het voorjaar in huis.

 

PASEN

Kip op stok vind je in de webshop bij interieur. Een leuk artikel om voor Pasen in huis te halen. Bovendien krijg je deze maand (maart 2024) bij iedere bestelling ook een organza zakje met wat paaseitjes kado. Gewoon, omdat het leuk is. Je hoeft hier niets voor te doen. 

 

Zo eindigt het hele verhaal toch weer met de kip en het ei. 

 

Wat zijn jouw plannen voor Pasen? Laat het ons weten. Wij zijn nieuwsgierig.

 

Alexandra 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.