Lavendel, een geurig kado in organza

Gepubliceerd op 1 augustus 2023 om 21:07

Deze blog gaat over het enige kado van By Mem gifts waar je continu je neus in wilt steken. Het lavendel geurzakje.

 

OERWOUD

Toen ik enige jaren geleden in dit huis ging wonen, was er helemaal niets. Het huis stond al ruim 2,5 jaar leeg. Dus ook van de tuin was weinig meer over. Wat ooit tuin was, was volledig overwoekerd door van alles. Het was een waar oerwoud.

 

TIJD VOOR DE TUIN

Nadat het huis weer bewoonbaar was, werd het tijd voor de tuin. Een plan getekend, bomen verplaatst, gras gezaaid en perken en borders aangelegd. In de lange border voor het huis, aan weerskanten van het tuinpad, stond lavendel in de planning.

 

WELKE LAVENDEL

Maar welke lavendel zet je er dan in? Voor mij stond de karakteristieke geur die de lavendel moest hebben aan de top van mijn wensenlijstje. De originele lavendel dus, zonder extra pluimen of andere tierlantijnen. Deze is er ook gekomen.

 

HET EERSTE JAAR

Het eerste jaar hadden de lavendelplanten nodig om te zetten. Om te wortelen en te groeien. Er zaten wel wat verdwaalde bloemen in de planten, maar dat mocht nog geen naam hebben.

 

HET TWEEDE JAAR

Het tweede jaar ging de lavendel helemaal los. Als je langs de border liep of als er ook maar een briesje overheen ging, rook je de heerlijke geur. Alsof je rondliep in de Provence in Frankrijk. Een soort vakantie in mijn eigen tuin.

 

BIJEN EN HOMMELS

Ik was niet de enige die genoot van de bloeiende lavendel. De hele border zat boordevol met bijen en hommels. Als ik op het bankje voor het huis zat, zag ik duizenden kleine lijfjes bewegen van bloem naar bloem.

 

SNOEIEN

Op een gegeven moment was de lavendel klaar voor de snoei. Ik knipte per plant een mooie bos. Deze bond ik met touw stevig bij elkaar. De balken in het plafond van de schuur sloeg ik vol met lange rijen spijkers. Daar konden de bossen dan op zijn kop, in een donkere ruimte bij een wat lagere temperatuur, rustig drogen. Goed voor het behoud van geur en kleur.

 


VERPAKKEN

Nadat de bossen voldoende gedroogd waren, begon het losknippen van de bloemhoofdjes. Ook weer een hele klus. Na een schaal volgeknipt te hebben, liet ik deze in huis in een donkere ruimte voor de zekerheid nog een dag of wat drogen. Pas daarna verpakte ik de bloemetjes in decoratieve organza zakjes.

 

OVERAL LAVENDEL

Inmiddels ben ik achter het huis een moestuin begonnen. Daar staan ook een heel aantal lavendelplanten, gestekt van de planten uit de borders. Het trekt ook hier veel bijen en hommels en die heb je voor de moestuin heel hard nodig.

Verder staan er in de tuin het en der nog potten in groepjes van drie, gevuld met….. jawel….. lavendel.

 

SNOEIEN, MAAR DAN ANDERS

Het snoeien doe ik nu wel anders dan in het begin. Ik knip geen hele stelen meer weg om in bossen op te hangen. Ik snoei nu het bovenste aaneengesloten deel van de bloem en de rest laat ik zitten voor de bijen. Daarmee sla ik een stap over in mijn droogproces en blijft er voor de insecten genoeg lekkers over. Een win-win situatie, als je het zo wilt noemen, maar met hetzelfde resultaat.

 

GEURZAKJES

De gedroogde lavendel van dit jaar is inmiddels verpakt in zakjes en staat in de webshop. Elke keer als iemand een geurzakje bestelt en de doos met voorraad opengaat, vult de ruimte zich met een heerlijke geur. Dat is elke keer weer een beetje meegenieten met wat de klant nog heel vaak gaat beleven.

 

WEBSHOP

De geurzakjes met lavendel vind je in de webshop bij de categorie Kleine kado’s, onderdeel Decoratie. Een geurig kado waar je tot wel twee jaar lang plezier van hebt, in de badkamer, in het toilet of in de kledingkast.

 

Ik raak nooit “uitgekeken” op de heerlijke aroma van de geurzakjes lavendel. En jij?

 

Alexandra

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.